SØK I ARKIV
Artikler fra 2019
Artikler fra 2018
Artikler fra 2017
Artikler fra 2016
Artikler fra 2015
Artikler fra 2014

Loyd Arve Nornes står bak Duoflex-pumpen, som på en enkel måte justerer blandingsforholdet mellom to væsker. Takket være midler fra VRI er han nå klar til å kommersialisere oppfinnelsen.

– Da jeg først tok kontakt med Ipark i Haugesundsregionen, kjente jeg ikke til VRI-prosjektet. Men jeg ble anbefalt å jobbe videre med ideen min og fikk informasjon om muligheten til å søke VRI-midler, forteller Loyd Arve Nornes (38) i Skudeneshavn.

Ipark så potensialet i Nornes´ oppfinnelse, og han etablerte bedriften Kapilar AS. Etter kort tid ble han tatt opp i inkubator, et tilbud hvor Ipark forplikter seg til å følge ideen framover, gi råd og legge til rette for kommersialisering. Gjennom Ipark ble forskningsinstituttet Polytec engasjert for å hjelpe Nornes videre og bistå med søknad til VRI Rogaland.

– Vi kom tidlig inn og har hjulpet til med å klargjøre veien videre for oppfinnelsen, sier Thorvald Gundersen i Polytec.

Sommeren 2013 kom svaret fra VRI; han fikk 100 000 kroner og klarsignal til å gå videre. Det neste ble søknad til Patentstyret, som innvilget patent påfølgende januar. På forhånd hadde de sjekket pumpesystemet og forsikret seg om at akkurat denne teknologien var ny og unik. Og ikke nok med dette; på senhøsten i fjor stilte Innovasjon Norge opp med 200 000 kroner til videreutvikling av ideen.

“Det har vært et utrolig løp. Støtten fra VRI var helt avgjørende for meg i første omgang, ikke minst fordi den i neste omgang bidro til å utløse støtten fra Innovasjon Norge.”

Oppfinneren

– Det har vært et utrolig løp. Støtten fra VRI var helt avgjørende for meg i første omgang, ikke minst fordi den i neste omgang bidro til å utløse støtten fra Innovasjon Norge. Forretningsutviklingen er godt i gang nå, og jeg hadde ikke vært der jeg er uten denne støtten, sier Nornes.

38-åringen kan trygt kalle seg oppfinner. Han har det han kaller «en vanlig jobb» utenom, men det putrer hele tiden i oppfinnerpannen, og han kan ikke tenke seg noe mer inspirerende enn å knekke nye koder og finne opp nye duppeditter. I sin faste jobb er Nornes prosjektingeniør i Marine Aluminium, hvor han også får jobbe med nye konsept og ideer for bedriften.

– Da jeg begynte i Marine Aluminium, fikk jeg mange nye ideer som jeg presenterte og som bedriften tente på. De lagde et prosjekt til meg og ga meg noen penger. Jeg er blitt en slags husoppfinner, det er jo en drømmejobb, smiler Nornes.

Han kan forsikre at han ikke er i ferd med å gå tom for ideer. Blant oppfinnelsene på privaten er en biodieselfabrikk han har bygd hjemme i hagen i Skudeneshavn. Dette var foranledningen til pumpen han nå har fått patent på.

– Jeg ville gjøre noe som involverte en kjemisk prosess. At det ble biodiesel, var egentlig tilfeldig. Jeg støpte deler og bygde opp hele anlegget. Byggingen var mer spennende enn produktet, selve dieselen, innrømmer Nornes.

Han var i mål, men ville gi seg selv en ny nøtt – han ville forsøke å få til en kontinuerlig prosess. Det var her han støtte på den store utfordringen; han trengte en innretning som blandet matolje med metanol i et bestemt forhold i en vedvarende strøm. Etter en del undersøkelser fant han ut at en slik innretning aldri før var utviklet. Han brukte en del tid og tankevirksomhet, søkte på nettet etter svar, men skjønte etter hvert at han søkte noe som ikke fantes. Ideen ble til, den bygde på seg og ble stadig mer konkret. Resultatet ble den enkle, lille pumpen som han demonstrerer på gulvet foran seg – Duoflex-pumpen.

Slider

Thorvald Gundersen er seniorforsker i Polytec og har hjulpet oppfinner Loyd Arve Nornes med å søke om innovasjonsstøtte og patent for Duoflex-pumpen. (Foto: Haakon Nordvik)

 

Kommersialisering

Selv om Loyd Arve Nornes har flere oppfinnelser bak seg, hadde han aldri kommet seg til fasen med salg og markedsføring før han kom i kontakt med VRI Rogaland.

– Det kjekkeste var jo å finne opp, og jeg ble fort lei av å fundere på hvordan jeg kunne få oppfinnelsene ut på markedet. Nå er det akkurat dette jeg jobber med, godt hjulpet av Thorvald Gundersen i Polytec, forteller han.

Ifølge Gundersen finnes det i dag 450 betydelige pumpeprodusenter i Europa, og globalt omsetter pumpeindustrien for 55 milliarder kroner årlig. Strategien for Duoflex-pumpen er å få en lisensavtale med en av de fire-fem største europeiske aktørene, og for tiden jobber Gundersen og Nornes opp mot en tysk produsent. En lisensavtale betyr at patenthaveren låner ut rettighetene til å produsere, markedsføre, distribuere og selge produktet, mot at han får en andel av inntektene.

– En av utfordringene så langt har vært å forklare prinsippet bak Duoflex-pumpen og dens fortrinn framfor eksisterende løsninger. Bedriftene etterspør mer utdypende teknisk informasjon, og vi jobber nå med presentasjonsmateriale og har laget en filmsnutt som forklarer prosessen, sier Gundersen. Se Youtube-filmen her.

Ifølge Nornes foretrekker Innovasjon Norge at oppfinnelser som får støtte, fører til ny virksomhet i Norge. Han har allikevel fått aksept for å rette oppfinnelsen internasjonalt fordi han vil bruke inntektene til å utvikle nye ideer hjemme i Norge.

– De store selskapene har internasjonale nettverk, markedsføringsapparat og milliardbudsjetter til forskning og utvikling. Jeg er overbevist om at en lisensavtale med denne bransjen kan åpne viktige dører for små aktører som befinner seg i begynnelsen av verdikjeden, sier Nornes.

Hjelp fra Polytec og Ipark

En del av VRI-midlene som Nornes mottok, har gått med til å bygge prototypen til Duoflex-pumpen og til tekniske undersøkelser og verifisering av produktet. Polytec har bistått med patentsøknad og analyser av pumpemarkedet.

– Vår rolle er å være olje i maskineriet, å gi gründere rom til å gjøre det som er viktig for dem. Vi bistår med å finne en match for oppfinnelsen eller ideen, slik at den kan tas videre, forklarer Gundersen.

Åse Tveit Samdal er daglig leder og forretningsutvikler i Ipark Haugesundregionen og tok imot Loyd Arve Nornes´ første henvendelse.

– Vi brakte oppfinnelsen gjennom en kvalifiseringsfase med ekspertuttalelser og markedsvurderinger, før Nornes og bedriften hans ble framstilt for opptakskomiteen og tatt opp i inkubator, forteller Samdal. Kravene som ble stilt, gikk på innovasjonshøyde, vekstpotensial og gründerpotensial.

– Målet vårt er å ta opp fem nye bedrifter i inkubator årlig, og da er vi avhengige av stort tilfang av ideer fra hele regionen. I fjor tok vi opp tre veldig spennende prosjekter, forteller Samdal.

Ipark Haugesundregionen vil nå følge opp Duoflex-prosjektet i to–tre år.

– Det å ha et genialt produkt er ikke nok, man må også lykkes med kommersialiseringen.