SØK I ARKIV
Artikler fra 2019
Artikler fra 2018
Artikler fra 2017
Artikler fra 2016
Artikler fra 2015
Artikler fra 2014

Tamara Kuklina kom fra Russland til oljejobb i Norge i 2007. Seks år senere sa hun farvel til oljå, og i dag satser hun på sunne og smaksrike grøttyper etter oppskrifter fra Russland.

Med mastergrad i matematikk var Tamara Kuklina (34) godt kvalifisert for jobb i norsk oljeindustri, men oljebrønner og plattformer var ikke helt det rette for henne. Det skjønte hun etter hvert. Hun bestemte seg for å prøve seg i matbransjen. Det begynte med frivillig jobbing med matservering ved ulike kulturarrangementer i Stavangerregionen. Dette ga mersmak, forteller hun, og etter hvert sa hun opp oljejobben. Hun etablerte firmaet Socialcooking.no fordi hun ville jobbe med mat og med mennesker.

– Frivillig arbeid på tilstelninger er en god måte å bli kjent med folk på. Jeg lærte at ikke bare er mat i seg selv spennende, alt rundt måltidet er like viktig. Gjennom Socialcooking.no begynte jeg å arrangere kurs i matlaging, hvor folk fra ulike land deler sin lidenskap for mat og kultur fra eget hjemland, forteller Kuklina. De populære kursene hennes finner sted hos utstyrsbutikken Traktøren i Magasin Blaa i Stavanger.

– For deltagerne er dette en kombinasjon av kurs og sosialt samvær, sier hun.

Alternativ grøt

Etter hvert kom nye ideer til. Tamara Kuklina ville videreføre kunsten å koke grøt som hun hadde med seg fra oppveksten i Novosibirsk, hvor hun og søsteren alt fra tiårsalderen hadde ansvar for å lage mat til resten av familien.

“Jeg ønsker å introdusere ulike korntyper fra Russland for nordmenn. Det er hirse først og fremst, og så bokhvete. Begge er naturlig glutenfrie og veldig gode og sunne.”

– Jeg ønsker å introdusere ulike korntyper fra Russland for nordmenn. Det er hirse først og fremst, og så bokhvete. Begge er naturlig glutenfrie og veldig gode og sunne.

Tamara Kuklina lærte kunsten å koke sunn, god grøt da hun vokste opp i Novosibirsk.

I desember 2014 begynte Kuklina å tilby morgengrøt fra et lokale i Østre bydel i Stavanger. Senere ble det søndagsgrøtbuffet på Absinthen. Her kan man spise så mye man orker for en femtilapp av hirsegrøt, bokhvetegrøt og quinoagrøt kokt på ris- og/eller mandelmelk. All maten er vegansk, glutenfri, laktosefri og økologisk, og den smaker godt.

– Grøtbaren har vært veldig populær, og i kjølvannet av den kom idéen om en grøtbil. Det kostet å skaffe en slik bil, og da den endelig var min i 2016, kunne jeg utvide tilbudet med søndagsgrøt. Jeg kunne komme til ulike arrangementer, markeder eller bedrifter med lunsj, og jeg kunne selge grøt direkte fra bilen, forteller hun.

Julestemning: Grøt distribuert som «street food» er dessuten helt nytt i Norge og vil kunne spres til hele landet.

Det siste året har bilen vært å se på festivaler og markeder både i Rogaland og resten av landet.

Støtte fra VRI Rogaland

På et arrangement i regi av Næringsforeningen i Rogaland kom Kuklina i kontakt med kompetansemegler Kari Birgitte Wiig ved Validé i Måltidets Hus i Stavanger.

– Vi kjente til Tamara og hennes forretningsidé. Med støtte fra VRI og i samarbeid med Nofima tilbød vi henne hjelp med uttesting av produktene med tanke på oppskalering av produksjonen. Det kreves forskning for å studere holdbarhet og kvalitet, vurdere helsemessig risiko og finne fram til hva som er best mulige prosessbetingelser for en oppskalert produksjon, sier Wiig.

Testene har gitt positive resultater, og partene jobber videre for å finne gode metoder for produksjon, pakking og oppbevaring. Planen er å tilby produktene i et raskt voksende marked for hurtigmat – som et alternativ for institusjoner, skoler og barnehager.

– Det er et spennende konsept. Grøtene er produsert av råvarer som ikke er så kjent i Europa, og spesielt ikke i Norge. Vi sjekker muligheter for å etablere glutenfrie, veganske og økologiske grøttyper på det norske markedet. Grøt distribuert som «street food» er dessuten helt nytt i Norge og vil kunne spres til hele landet, sier Wiig.

Levebrød

Tamara Kuklina har deltatt på uttestingen i regi av Nofima.

– Testene har gått på holdbarhet, kvalitet og markedspotensial. Det har vært veldig interessant å følge med, jeg er jo kjempespent på om en oppskalert virksomhet kan bli lønnsom. Slik det er nå, tjener jeg ikke nok til et fullverdig levebrød. Støtten fra VRI Rogaland har betydd veldig mye. Med dokumentasjon på at produktene holder ønsket kvalitet ved oppskalering og kan produseres forskriftsmessig, kan jeg håpe på investorer og samarbeidspartnere og grøtsalg til butikker, offentlige institusjoner og kafeer. Grøtbilen vil jeg også gjerne kjøre videre med, sier hun.