SØK I ARKIV
Artikler fra 2019
Artikler fra 2018
Artikler fra 2017
Artikler fra 2016
Artikler fra 2015
Artikler fra 2014

VRI Rogaland har hjulpet oppfinner Morten Urrang fra idé til ferdig testet “traktorrobot” som rengjør og vedlikeholder skroget på skip. Konseptet vekker internasjonal oppsikt og er nominert til Innovations Award under årets ONS i Stavanger.

Det er vanskelig å få utført nødvendig vedlikehold i den såkalte skvulpesonen mellom én og 30 meter, fordi tradisjonelt ROV-utstyr må trosse strøm, bølger og mye bevegelse i sjøen for å komme inntil skipssiden. Dette problemet kan nå være løst takket være en oppfinnelse fra Haugesund.

Oppfinneren og ingeniøren Morten Urrang har med støtte fra VRI utviklet en magnetisk traktorrobot som kan henge under vannoverflaten på utsiden av skip og utføre renhold, vedlikehold og reparasjoner. Traktoren gir store kostnadsbesparelser for redere og operatører fordi man slipper å gå til land eller bruke ROV så mye som tidligere.

Videreutviklet patent

Urrang hadde full jobb som ingeniør i en subseabedrift da han begynte å arbeide med ideen sin på fritiden for noen år siden. I 2011 etablerte han selskapet Norhull AS, som senere ble BRI Offshore.

Da han sjekket på nettet hva som fantes av oppfinnelser på området, viste det seg at han ikke trengte å dra langt. Oppfinneren Leif Stana i Odda hadde bygget og patentert en slags traktor som ved hjelp av magnetisme og belter kunne bevege seg på stålskrog.

Urrang kjøpte patentet, og sammen med Polytec i Haugesund, Newcastle University og masterstudent Oscar Olsson ved University of St. Andrews i Skottland videreutviklet Urrang traktorroboten til å fungere i et krevende offshoremiljø.

Anerkjent

Urrang forteller at bidraget fra Polytec og et godt kontaktnett i subseaklyngen på Haugalandet har vært avgjørende for framdriften til prosjektet.

– Jeg fikk god oppbakking i miljøet og ble oppfordret til å søke om offentlig støtte. Polytec bisto med søknadsarbeid og teknologiverifikasjon, sier Urrang. Søknadene resulterte i at VRI Rogaland og Innovasjon Norge innvilget støtte på til sammen 800 000 kroner. Støtten fikk stor betydning for den unge gründeren.

– Det opplevdes som om jeg hadde bestått en eksamen – jeg hadde blitt anerkjent. I møte med næringslivet betydde det mye å kunne skilte med innovasjonsstøtte fra VRI Rogaland og Innovasjon Norge, sier Urrang.

Studentmobilitet

Gjennom en felles bekjent kom Morten Urrang i kontakt med fysikkstudenten Oscar Olsson. Han var klar for å skrive masteroppgave, og med støtte fra VRI til et studentmobilitetsprosjekt kunne Urrang invitere ham til Haugesund for å skrive oppgaven der.

– Støtten fra VRI var avgjørende for at jeg kunne komme hit. I tillegg stilte Polytec med et fagmiljø som jeg kunne spille sammen med, sier Olsson. Marinteknologi var nytt for fysikkstudenten, men gjennom prosjektet hadde de to fagfeltene stor nytte av hverandre.

I dag er Oscar Olsson etablert i Haugesund, ansatt i Polytec og leid ut for to år til BRI Offshore.

 

previous arrow
next arrow
Slider

Hundre magneter som hver har en holdekraft på 52 kilo, sikrer at den 300 kilo tunge traktorroboten sitter som klistret til skipsskroget, selv i høye bølger. (Foto: Haakon Nordvik)

Testet i sjøen

Traktorroboten ble nylig testet på skip i sjø for første gang. Testen gikk utmerket, ifølge Urrang.

– Den oppførte seg akkurat som forventet, og vi har mange kunder som har meldt sin interesse. Om to–tre måneder kan vi være operative i Nordsjøen, sier han.

Utstyret er først og fremst konstruert for å betjene oljeproduksjonsskip. Urrang framholder at en vedlikeholdsjobb som i dag gjøres ved hjelp av ROV, eller som medfører at skipet må gå til land, kan utføres til en brøkdel av prisen med det nye utstyret. En viktig oppgave er å holde skipsskrog frie for marin begroing, og utstyret kan brukes under fart. Et rent skrog gir store drivstoff- og miljøbesparelser.

Med en magnetkraft tilsvarende 1,6 tonn sitter traktoren klistret til skipssiden i bølgehøyde opptil seks meter. Den har robotarmer, navigasjonsutstyr og filmkamera. Ved hjelp av datateknologi fjernstyres operasjonen fra et mobilt kontrollrom om bord på skipet.

Emisjon

Eier av BR Industrier Bjørn Rygg kjøpte en stor aksjepost i Norhull i januar 2014 og innlemmet selskapet i BRI-gruppen. Morten Urrang ble daglig leder i det nye selskapet BRI Offshore, med ingeniøravdeling i Haugesund og salgsavdelinger i Stavanger og Aberdeen. Utstyret markedsføres mot offshoreindustrien i Norge og England, og bedriften har et salgsbudsjett på 34 millioner kroner i år.

– I dag er vi ni ansatte med en spennende sammensetning av kompetanse. Den siste tiden har vi testet utstyret og forberedet oss på lansering under ONS. Det er kjempespennende at vi er nominert til SME Innovations Award i klassen for små og mellomstore bedrifter. Uansett utfall av konkurransen opplever vi stor interesse for produktet vårt og ser positivt på framtida. Om ti år tror jeg vi er en stor og solid bedrift, sier Morten Urrang.