SØK I ARKIV
Artikler fra 2019
Artikler fra 2018
Artikler fra 2017
Artikler fra 2016
Artikler fra 2015
Artikler fra 2014

Meksikansk-norske Patricia Méndez har tatt med seg familieoppskriften på salsa. Med VRI-støtte har hun skaffet bevis på at den meksikanske tomatilloen kan dyrkes i veksthus i Rogaland.

Straks Patricia Méndez kom til Norge fra Mexico for sju år siden, la hun merke til hvor glade nordmenn er i meksikansk mat – ikke minst fredagstaco med salsasaus.

– Salsasaus er et vesentlig innslag i det meksikanske kjøkken, og det ga meg idéen å starte produksjon av hjemmelaget salsa basert på lokale råvarer. Det skulle være en sunn variant, uten konserveringsmidler eller sukker, og med lite salt, forteller Méndez.

Oppskriften hadde hun fra familien sin i Mexico, og i 2018 etablerte hun merkevaren og selskapet Salsitas. Detter søkte hun støtte fra virkemiddelapparatet i Rogaland.

Hot og syrlig

Når vi møter Méndez hos Nofima i Stavanger, driver hun og tekniker Laila Budal på med de siste testene av holdbarheten til salsasausen. I grytene foran dem putrer to salsavarianter – Hot Taco salsa med innslag av rød chili, og en mildere grønn salsa. Fargene er klare og flotte, og duften minner om stikkelsbær.

– Tomatillo omtales som frukt og regnes som en tomattype, men den er egentlig et bær i familie med stikkelsbær – en physalis, forklarer Budal.

Smaksprøven lover godt – kraftig, ganske hot og litt syrlig. Takket være det høye syreinnholdet i tomatillo får salsaen lang holdbarhet uten konserveringsmidler. Holdbarheten er et sentralt spørsmål i VRI-prosjektet.

– Nå har vi testet dette grundig og kan konkludere med at holdbarheten ved riktig prosessering er minimum seks måneder i uåpnet glass, sier Budal.

Salsitas-gründer Patrizia Méndez (t.h.) og Nofima-spesialist Laila Budal gjør klar prøveproduksjon av sterk rød salsasaus ved Måltidets hus i Stavanger. (Foto: Mohammed Basefer)

Ny i Norge

Tomatillo er en meksikansk buskfrukt som ingen tidligere skal ha forsøkt å dyrke i veksthus i Norge – før Méndez kontaktet NIBIO på Særheim for å dyrke fram planten.

Frøene fra Mexico spirte som de skulle, men planten møtte flere utfordringer underveis i vekstfasen, og avlingen per kvadratmeter ble ikke helt som forventet. Dyrkingsforsøket kunne allikevel ikke kalles mislykket, og da de siste fruktene ble høstet i desember i fjor, kunne forskerne konkludere med at tomatillo kan dyrkes i Rogaland.

– Prosjektet har vært spennende og utfordrende, og VRI har gitt den beste støtten jeg kunne ha fått, med oppbacking og hjelp fra A til Å. Ikke minst har samarbeidet med NIBIO og Nofima vært avgjørende, forteller Méndez. Hun har vært i kontakt med veksthusbønder på Jæren og i Ryfylke for å kartlegge interessen for å starte prøveproduksjon.

For varme drivhus

Næringsutvikler Eli Munkeby Serigstad ved landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Rogaland har vært kompetansemegler for Salsitas-prosjektet. Hun mener utfordringen for Méndez og samarbeidspartnerne er å finne en god nok dyrkingsform for tomatillo i Norge.

– Skal dette bli lønnsomt og interessant for bøndene, trengs et bedre avlingsresultat enn i forprosjektet. Det kan se ut som om mindre varme i veksthuset kan stagge planteveksten og bidra til at plantene utvikler seg mer som busker og bærer mer frukt, sier Serigstad. Hun viser til at tomatillo vokser som busker på friland i Mexico.

– Hos oss kan det være aktuelt å benytte gamle, utrangerte drivhus som holder litt lavere temperatur enn de moderne, poengterer Serigstad.

En slik alternativ dyrkingsmetode er ikke utprøvd i full skala ennå, men NIBIO har noen testplanter og jobber videre med dette.

– Det handler om lønnsomhet og interesse i markedet. Så lenge salsaen selger, kan Salsitas fortsette produksjonen, og med utsikter til lønnsom produksjon kommer forhåpentligvis også veksthusbøndene på banen, sier Serigstad.

Lager salsa med råvarer fra Rogaland
NIBIO-forskere har konkludert med at tomatillo kan dyrkes i veksthus i Rogaland. (Foto: Mohammed Basefer)

Øker produksjonen

God etterspørsel etter det ferdige produktet gjør at Méndez planlegger økt produksjon allerede fra sommeren 2019. Hun ønsker å samarbeide med lokale bønder om dyrking i drivhus, men i første omgang vil den økte produksjonen basere seg på importert tomatillo fra Mexico.

Salsitas samarbeider med grossisten Matkompaniet, som skal bidra med markedsføring og distribusjon av salsaen til spesialbutikker i de største norske byene. Neste framstøt kan bli mot dagligvarekjedene.