SØK I ARKIV
Artikler fra 2019
Artikler fra 2018
Artikler fra 2017
Artikler fra 2016
Artikler fra 2015
Artikler fra 2014

Stavanger-selskapet AM Nutrition tar høyverdig ertestivelse inn i pastamarkedet – godt støttet av VRI Rogaland.

– Produktet vårt er ertestivelse som inneholder mellom 14 og 17 prosent kvalitetsproteiner, forteller Laura Gil Martens. Hun har doktorgrad i ernæring fra Universitetet i Bergen og er prosjektleder i AM Nutrition, et heleid datterselskap av Felleskjøpet Rogaland Agder.

Siden januar i år har hun ledet “Profilering av sensoriske egenskaper i fersk og tørr pasta som inneholder høy andel ertestivelse”, et prosjekt som har fått 200.000 kroner i støtte fra VRI Rogaland. Med disse midlene har selskapet fått gjennomført smakstesting av pasta som inneholder ertestivelse i tillegg til durumhvete. Resultatene fra forskningspartneren Nofima i Stavanger er meget lovende.

– Vi har testet og sammenlignet 21 egenskaper til ferske og tørre pastaprodukter basert på ertestivelse med vanlige kommersielle produkter, forteller forsker Aase Vorre Skuland i Nofima. De profesjonelle smaksdommerne visste ikke hva pastaen inneholdt, men de klarte likevel å identifisere ulike egenskaper i produktene, deriblant ertesmak.

– Vurderingen av pastasortene viser at ertestivelse er godt egnet som ingrediens i pasta og kan i stor grad erstatte annen type stivelse, sier Skuland.

Stor helsegevinst

Metoden som AM Nutrition bruker for å skille ut bestanddelene av erter, er såkalt tørrfraksjonering. Metoden krever verken vann eller kjemikalier, og den deler gule erter opp i erteprotein, ertestivelse og fiber. Disse kan igjen brukes til framstilling av fiskefôr og dyremat, og som råstoff i tekniske applikasjoner. Det nye er at ertestivelse også er svært godt egnet til matvarer for mennesker.

“Ertestivelse er glutenfritt, det fremmer vektkontroll, egner seg godt i matvarer til barn og eldre, og det kan brukes til restitusjon i forbindelse med fysisk aktivitet”

– Ertestivelse er glutenfritt, det fremmer vektkontroll, egner seg godt i matvarer til barn og eldre, og det kan brukes til restitusjon i forbindelse med fysisk aktivitet, forteller prosjektlederen.

Ifølge logistikk- og salgskoordinator Astrid Johannessen er ertestivelse spesielt gunstig i glutenfrie produkter, da den erstatter andre typer stivelse som inneholder mer karbohydrater og som mangler de proteinene som ertestivelse har.

Pastabakeriet er med

Med seg i prosjektgruppen har hun Åsta Bråtveit i Pastabakeriet i Sandnes, som produserer fersk pasta med høye krav til smak og næringsverdier.

– Forsøket med ertestivelse viser så gode resultater at jeg ønsker å bruke det fast i Pastabakeriets produkter, sier Bråtveit. I begynnelsen var hun bekymret for at ertestivelsen skulle klumpe seg sammen i pastamaskinen, eller at den ferdige pastaen skulle lukte av erter.

– Det viste seg at ertelukten forsvinner ved koking, og maskinen fikk ingen problemer, sier Bråtveit. Hun mener helsegevinsten er det beste argumentet for å erstatte durumhvete med ertestivelse i pasta. Lavere glykemisk indeks (GI-indeks) og flere viktige aminosyrer bidrar til å stabilisere glukose og regulere insulin i blodet, det forebygger diabetes og virker apetitthemmende.

– Jeg håper at ertestivelse kan bidra til å styrke forbrukernes tillit til pasta som sunn og bra mat for folk flest, sier Bråtveit.

Slider


Prosjektleder Laura Gil Martens flankert av logistikk- og markedsansvarlig Astrid Johannessen (t.v.) og visepresident Janne Årsvoll i AM Nutrition. (Foto: Mohammed Basefer)

Produksjon i Stavanger

Grunnlaget for AM Nutrition er produksjonsanlegget hos Felleskjøpet Rogaland Agder i Stavanger. Erteprotein, ertestivelse og ertefiberkonsentrater er produsert gjennom «luftklassifisering», en ny bærekraftig og tørr prosess som beholder de naturlige egenskaper av erter, i kontrast til den tradisjonelle våtprosessen.

Den tørre prosessen kan betjenes av bare én operatør. Få meter fra fabrikken ligger Felleskjøpets dypvannskai, noe som gjør at råstoff kan leveres effektivt fra erteprodusentene i blant annet Frankrike, Baltikum og Ukraina. Dermed ligger alt til rette for å levere store volum til verdensmarkedet.

– Vi har en kapasitet på 90.000 tonn per år, og målet er å få produksjonen opp til industriell målestokk, sier visepresident og markedssjef Janne Årsvoll i AM Nutrition. Hun konstaterer at ertestivelse kan produseres året rundt, i motsetning til “konkurrenten” potetstivelse, som er sesongavhengig på grunn av holdbarheten til poteter. Tørkede erter har flere års holdbarhet, og etterspørselen etter stivelse og proteiner på verdensmarkedet er stor.

– Ertestivelse er ikke et ukjent råstoff internasjonalt, men dagens produsenter benytter en våtprosess som vasker ut en del av næringsinnholdet og gjør produksjonen mindre miljøvennlig. Vår metode er ny, den er miljøvennlig og effektiv, og den gjør det lettere å levere ferdig produkt til en fornuftig pris, sier Årsvoll.

Internasjonalt år for belgfrukter

Laura Gil Martens legger til at FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har erklært 2016 som internasjonalt år for belgfrukter (IYOP). Bakgrunnen for dette er mangel på protein i verden og at belgfrukter som kikerter, bønner, linser og erter bidrar med høykvalitetsprotein. I tillegg bidrar disse plantene til en bærekraftig produksjon av protein gjennom lavt vannforbruk og nitrogentilskudd til jordsmonnet.

– AM Nutrition er invitert til å bidra til organiseringen av aktivitetene for IYOP i Norge og har søkt finansiering for å gjennomføre dette viktige arbeidet, sier Martens.

Hovedmålet er å skape bevissthet rundt bruken og den ernæringsmessige effekten av belgfrukter i kosthold. I andre land er det allerede planlagt diverse forskningsaktiviteter, informasjonskampanjer og opplæring i skolene.

– I et større perspektiv bidrar vi til verdens matvareforsyning, sier Martens.