SØK I ARKIV
Artikler fra 2019
Artikler fra 2018
Artikler fra 2017
Artikler fra 2016
Artikler fra 2015
Artikler fra 2014

Varmepumpe til båt høres trivielt ut, men først da oppfinnerne fikk støtte fra VRI til vitenskapelig verifisering, møtte de en som forsto det banebrytende konseptet til EurEK AS i Skudeneshavn.

– Kinderegget vårt består av mye varme, ønsket avfukting og veldig lavt forbruk av strøm, sier Ståle Landaas og knipser med fingrene. Den snartenkte frisørmesteren fra Karmøy har kommet opp med en løsning som kan vise seg gull verdt for båtfolket langs norskekysten – og overalt ellers hvor det kan bli kaldt om bord.

– Både jeg og vennene mine er genuint interessert i båt, og vi har det samme problemet med å få opp varmen og å avfukte båten, sier Landaas. Løsningen, eller konseptet for varmepumpen, ble nylig vitenskapelig testet av Uni Research Polytec på Haugalandet. Der møtte gründerne forskeren Tony Oosterkamp, som straks forsto hva oppfinnelsene gikk ut på.

Resultatet fra testingen var oppsiktsvekkende. Den såkalte COP-faktoren (coefficient of performance) ligger i dag på over 5 for moderne varmepumper. Det betyr at man får 5 ganger så mye energi igjen i form av varme, som det man tilfører pumpen i form av strøm. De beste og dyreste modellene har en COP-faktor på rundt 6.

– I Polytec-rapporten oppnår vi en COP-faktor på 7,1 – det står svart på hvitt og er målt på vitenskapelige kriterier, sier Landaas.

Kondensator under vann

Selv om det er første gang Landaas har søkt om VRI-støtte – eller noen annen form for gründerstøtte fra det offentlige – så er han i godt selskap. Teamet bak det nystartede selskapet EurEK AS består i tillegg til Landaas av Elling Sandve, som har lang erfaring fra salg og montering av varmepumper, samt Knut Arild Knutsen, som er ekspert på elektronikk, kjøling og fryseteknikk. Knutsen har blant annet redesignet luftfryserne til Skude Fryseri, slik at de er blitt mer energieffektive.

– Knutsen kom opp med en ny løsning på utedelen av varmepumpa, som består av en metallplate som monteres under vannlinjen i akterspeilet. I tillegg har vi skalert ned dimensjonene på utstyret, slik at det kan monteres på båt, forteller Landaas. Selv om EurEK AS har søkt internasjonal beskyttelse og patent på oppfinnelsen, er Landaas skeptisk til å fortelle om de tekniske detaljene.

– Det er mange som mener de har svaret på hvordan vi oppnår en COP på 7,1.  Meningene går blant annet ut på at vi bruker en spesiell gass og får energi ut av varmeveksling i sjøvannet. Men nøkkelen til oppfinnelsen ligger i noe annet, og det trengte vi vitenskapelig kompetanse til å hjelpe oss med, sier Landaas. Han nevner valg av metall og kjølemedium som eksempler på spørsmål som Uni Research Polytec Haugesund har kunnet hjelpe med.

Velplassert VRI-støtte

Med støtten fra VRI Rogaland på 150.000 kroner har EurEK-gründerne Landaas, Sandve og Knutsen kommet et langt steg nærmere en virkeliggjøring av varmepumpedrømmen.

– Det som kunne høres ut som et luftslott og ren drømmetenkning, er nå blitt bekreftet av en forskningsrapport som vi har fått i hånda. I tillegg har vi fått ny kunnskap til å videreutvikle konseptet, sier Landaas. Han mener det å være gründer eller oppfinner er en opplevelse med minst to sider:

– På den ene sida blir du behandlet som en konge av andre båtfolk som hører at du utvikler noe de virkelig har bruk for. På den andre sida står du med hatten i neven overfor innovasjonssystemet og investorene, forteller Landaas.

Den velplasserte VRI-støtten, rådene fra Validé og forskningsrapporten fra Uni Research Polytec Haugesund, samt kontakten med fagekspertene Oosterkamp og Joakim Ramsen, har gitt mersmak til gründerne i Skudeneshavn.

– Vi skal gjøre mer framover, konseptet vårt skal hete KAK, det både klinger og har initialene til mesterhjernen Knut Arild Knutsen. Så får vi se hvor utviklingen og markedet tar oss, avslutter Landaas.